V vroči kopeli porabite toliko kalorij kot med 30-minutnim sprehodom!

Oglej si galerijo
1 Fotografije
vroca-kopel
V vroči kopeli porabite toliko kalorij kot med 30-minutnim sprehodom!
vroca-kopel

Izsledki pred nedavnim objavljene študije bodo razveselili tiste, ki ne spadate med največje ljubitelje telesne aktivnosti. Ker bi verjetno kljub temu radi imeli sanjsko postavo, najbrž vseskozi iščete načine, kako prelisičiti svoje telo.

Tokrat so to namesto vas naredili znanstveniki. Ugotovili so namreč, da lahko, če si privoščimo toplo kopel, porabimo toliko kalorij kot med 30-minutnim sprehodom!

(foto: scarymommy.com)
Ulezite se in … hujšajte! (foto: scarymommy.com)

Sproščanje in hujšanje v paketu

Zdi se skoraj predobro, da bi bilo res. Znano je sicer, da naše telo tudi med mirovanjem porablja kalorije – gre za t. i. bazalni metabolizem. Vendar pa je presenetljivo dejstvo, da jih lahko med ležanjem v vroči kopeli porabimo toliko, kot če bi se gibali.

Raziskovalci z britanske univerze v Loughboroughu so do te ugotovitve prišli na podlagi raziskave, v kateri je sodelovalo 14 moških. Ti so morali eno uro kolesariti in eno uro ležati v vodi, katere temperatura je bila približno 40 stopinj Celzija.

(foto: newsviewsnetwork.com)
Poraba kalorij presenetila tudi znanstvenike (foto: newsviewsnetwork.com)

Čeprav so udeleženci seveda porabili več kalorij med kolesarjenjem, pa je raziskovalce presenetilo dejstvo, da je bila poraba energije tudi med vročo kopeljo izjemno visoka. V povprečju so namreč sodelujoči porabili približno 130 kalorij, kar je enakovredno polurnemu sprehodu.

Vroča kopel primerljiva tudi s savnanjem

Raziskovalci domnevajo, da lahko pasivno segrevanje telesa, ki poteka med namakanjem v vroči vodi, ublaži tudi vnetja. Gre za zelo podoben princip kot pri savnanju, le da je vroča kopel cenejša in da si jo lahko privoščite kar doma (le redki srečneži imajo namreč doma savno).

(foto: livestrong.com)
Vroča kopel ali obisk savne? Oboje vam lahko med drugim pomaga tudi pri hujšanju! (foto: livestrong.com)

Opozoriti je sicer treba, da je šlo za majhno raziskavo, poleg tega pa so bili vsi udeleženci moški. Tako ni povsem jasno, ali se vsak organizem na vročo kopel odzove enako. Vsekakor pa ni greh, če poskusite. Morda lahko postanejo prav redne vroče kopeli pomemben del vašega doseganja idealne telesne teže!

Karmen

Ljubiteljica dolgih knjig in še daljše kave. Ne brani se niti dolgega spanca. Z eno nogo že trdno zasidrana v odraslem svetu, a še vedno v iskanju čudežnih kroglic pregelk. Upa, da bodo, če jih odkrije, primerne tudi za vegane. Ko jo branje utrudi, napoči čas za pisanje. Verjame v moč jezika. Med njena najljubša potovanja tako spadajo tista, ki so se odvila "zgolj" v domišljiji.