Nad depresijo brez zdravil? Izsledki nove raziskave so obetavni!

Duševne težave so nekaj, na kar ni nihče zares imun. Medtem ko je bila ta tema v preteklosti velik tabu, se na srečo o njej vse več govori in razbija predsodke. K temu zagotovo pripomorejo tudi zvezdnice, ki odkrito spregovorijo o svojih težavah.

Čeprav se torej vse več ljudi strinja, da razpoloženjske motnje niso nekaj sramotnega, pa še vedno obstaja odprto vprašanje, kako jih zdraviti.

(foto: highlightpress.com)
Je možno naravno zdravljenje depresije? (foto: highlightpress.com)

Presenetljiv nadomestek za antidepresive?

Še posebej pereča je dilema, ali se lahko depresijo prebrodi brez uživanja antidepresivov. Znano je, da lahko antidepresivi povzročijo kar nekaj nezaželenih stranskih učinkov. Po drugi strani pa zagovorniki naravnih rešitev pogosto nimajo prave znanstvene podlage za svoje trditve.

(foto: lifescript.com)
Antidepresivi so pogosto predmet polemik (foto: lifescript.com)

Vendar včasih možnost zdravljenja depresije in drugih razpoloženjskih motenj brez zdravil potrdijo tudi znanstvene ugotovitve. Eden takšnih primerov so izsledki pred kratkim izvedene raziskave, ki nakazujejo, da bi se lahko odgovor skrival v koristnih bakterijah, imenovanih laktobacili.

Te bakterije namreč znižujejo količino specifičnih presnovkov v krvi, ki se povezujejo z višjim tveganjem za razvoj depresije. Raziskava, ki so jo izvedli znanstveniki v ZDA, bi lahko tako pomembno vplivala na naravno zdravljenje depresije v prihodnje.

Kje najdemo laktobacile?

Laktobacile sicer najpogosteje povezujemo z jogurti in nekaterimi drugimi mlečnimi izdelki, vendar pa jih pogosto dodajajo tudi živilom iz soje. Tudi če ne uživaš živalskih produktov, torej ni razloga, da ne bi v svoje telo vnesla teh izjemno koristnih bakterij in s tem naredila tudi nekaj dobrega za svoje duševno zdravje.

(foto: homeremedieslog.com)
Laktobacili so mikroskopsko majhni organizmi, ki ti lahko pomagajo pri premagovanju depresije (foto: homeremedieslog.com)

Med drugim lahko laktobacile najdeš tudi v kislem zelju (če ni bilo pasterizirano) in tempehu, nekakšnem fermentiranem “siru” iz soje. Ena od možnosti pa so tudi posebna prehranska dopolnila, ki vsebujejo laktobacile. Zaradi višjih koncentracij je lahko njihova učinkovitost celo boljša.

Karmen

Ljubiteljica dolgih knjig in še daljše kave. Ne brani se niti dolgega spanca. Z eno nogo že trdno zasidrana v odraslem svetu, a še vedno v iskanju čudežnih kroglic pregelk. Upa, da bodo, če jih odkrije, primerne tudi za vegane. Ko jo branje utrudi, napoči čas za pisanje. Verjame v moč jezika. Med njena najljubša potovanja tako spadajo tista, ki so se odvila "zgolj" v domišljiji.