Ko kljub utrujenosti spanca ni od nikoder …

Oglej si galerijo
1 Fotografije
spanje
Ko kljub utrujenosti spanca ni od nikoder …
spanje

Se tudi vi soočate s to nenavadno težavo? Čeprav ste pred odhodom v posteljo zelo utrujeni, se to v hipu spremeni, ko ležete. Možgani takrat podivjajo in kar naenkrat postanete budni kot sova. Vse kaže, da je pred vami še ena noč brez kvalitetnega spanca.

Za ta pojav obstaja logična znanstvena razlaga, na srečo pa tudi rešitev. Z malo vztrajnosti se lahko poslovite od večurnega premetavanja po postelji, medtem ko se zvonjenje budilke vse bolj približuje!

(foto: epictimes.com)
Ko postane spanec misija nemogoče … (foto: epictimes.com)

Česar se možgani naučijo, to možgani znajo

To, da zvečer le stežka zaspite, je pravzaprav oblika pogojnega refleksa, znanega psihološkega pojava. Večkrat ko se vam to zgodi, bolj verjetno je, da se bodo težave v prihodnje stopnjevale. Sčasoma začnejo vaši možgani posteljo povezovati z budnostjo, kar vsako noč sproži skoraj avtomatski odziv telesa.

Spomini na prejšnje noči, ko niste mogli zaspati, se namreč shranijo. Shrani pa se tudi spomin na okolje, kjer se je to dogajalo – torej na spalnico oziroma na posteljo. Namesto povezave postelja = spanje se vzpostavi povezava postelja = težave s spanjem oziroma budnost.

(foto: medicalxpress.com)
Nespečnost je pogosto povezana s pogojnim refleksom (foto: medicalxpress.com)

Tako se ljudje običajno delimo v dve skupini. Na tiste, ki nimajo nikoli težav s spanjem, in na tiste, ki jih imajo praktično vsak večer. Razlaga s pomočjo pogojnega refleksa nam zelo nazorno pokaže, zakaj vmesna pot skorajda ni možna.

Pogosto potrebno “ponovno programiranje” možganov

Če spadate med tiste, ki imajo pogosto težave s spanjem, verjetno poznate nasvete za kvaliteten spanec skorajda na pamet. Napotki, kot so ti, da se morate pred spanjem izogibati elektronskim napravam in kofeinu, da morate hoditi v posteljo ob istem času ter da mora biti vaša spalnica prijetno hladna in temna, so zagotovo koristni, a včasih to ne zadostuje.

(foto: youtube.com)
Tudi pri težavah s spanjem je lahko terapija zelo dobra rešitev (foto: youtube.com)

V primeru kroničnih težav s spanjem naj bi bila najboljša rešitev kognitivno-vedenjska terapija. Tako lahko namreč najuspešneje prekinete začaran krog, v katerem ste se znašli. Terapija vam pomaga spremeniti dojemanje spalnega okolja, ki je pogosto povsem nezavedno. Ko se v vaših možganih na novo vzpostavi povezava med posteljo in spanjem, boste zagotovo spali kot dojenček!

Karmen

Ljubiteljica dolgih knjig in še daljše kave. Ne brani se niti dolgega spanca. Z eno nogo že trdno zasidrana v odraslem svetu, a še vedno v iskanju čudežnih kroglic pregelk. Upa, da bodo, če jih odkrije, primerne tudi za vegane. Ko jo branje utrudi, napoči čas za pisanje. Verjame v moč jezika. Med njena najljubša potovanja tako spadajo tista, ki so se odvila "zgolj" v domišljiji.