Dieta zoper kandido

V zanjo ugodnih okoliščinah se kandida razbohoti čez vse meje in postane trdovratna nadloga. Kako jo prepoznamo in jo premagamo?

Pekoča zgaga, napenjanje in spahovanje, prebavne motnje, stalna utrujenost, neprijetni glavoboli, depresivnost in razdražljivost, vnetja sečnih poti, ginekološka vnetja, akne, glivice na nohtih, alergije, povečana teža in debelost … ste se prepoznali v tem opisu?

Vzrok je zelo verjetno kandidiaza, ki je težko ugotovljiva in  jo mnogokrat podcenjujemo. Udari brez milosti, tako moške kot ženske in otroke. Traja lahko več let in pripelje do kroničnih težav.

Oboleli se ujame v začarani krog. Hitro množeča se glivica potrebuje veliko hrane, zato čuti nezadržno potrebo po uživanju sladkih jedi. Čim več tovrstnih užitkov si privošči, številnejša postaja kandidna populacija. Kaj kmalu se lahko iz črevesja razširi še drugam. Tehtnica pa neusmiljeno kaže kilograme, ki se nabirajo.

Ko se v grozi odpovemo vsemu, kar imamo najraje, sledi še večji šok – kljub našemu trudu se teža skoraj ne spremeni. Izkušnje namreč kažejo, da aktivna kandida blokira presnovo hranil in telesni metabolizem, tako da nam kljub spremenjenim prehranjevalnim navadam in zmanjšanemu vnosu živil ne uspe shujšati.

Kandide se lahko znebimo le tako, da jo izstradamo, za to pa moramo uživati pravo hrano. Na seznamu prepovedanih je toliko živil, da se nam prvi trenutek zazdi, da je sestaviti okusen jedilnik misija nemogoče. Vendar to ne drži, z malo dobre volje, ustvarjalnosti in pripravljenosti na uvajanje sprememb v svoj življenjski slog lahko odpravljanje kandide spremenimo v zabavno dogodivščino, ki bo razširila naše znanje o zdravem prehranjevanju in življenju nasploh.

Kaj lahko jemo?

  1. Če je še ne poznate, imate zdaj možnost, da spoznate uporabnost sojinega in riževega mleka. A vedno na embalaži preverite sestavine, saj ne smeta vsebovati sladkorja.
  2. V majhnih količinah lahko uživate kefir, jogurt in kislo mleko. Najbolje je izbrati probiotične izdelke.
  3. Uživajte le kislo sadje, in sicer kisla jabolka, ananas, grenivke, limone, višnje, maline ter papajo. S sadjem ne pretiravajte. Čeprav je po okusu kislo, vsebuje sladkor.
  4. V jedilnik vključite čim več sveže zelenjave. Vaše telo potrebuje živila z veliko vlakninami, ki bodo “okrtačile” prebavne poti. Odličen je regrat, tudi rukola, artičoke, zelje, brokoli in brstični ohrovt. Solato pripravite z limoninim sokom in olivnim oljem. Zelenjavo kuhajte v malo vode in kratek čas.
  5. Izmed žit izberite piro, kamut, ajdo, oves, riž ali koruzo. Če je mogoče, se ne omejite le na eno vrsto moke. V svoj jedilnik vnesite pestrost. Prednost naj imajo polnozrnati izdelki, vendar v omejenih količinah.
  6. Odlično živilo, s katerim obogatite svoj jedilnik, so tudi stročnice vseh vrst (fižol, bob, čičerka, leča).
  7. Privoščite si svežo ribo, telečje ali goveje meso, perutnino, konjsko meso ali pa tofu.
  8. Jedi začinite s česnom in čebulo, ingverjem, janežem in koriandrom. Vse te začimbe učinkujejo protikandidno.
  9. Hrani dodajajte olivno in laneno olje. Uporabljajte oljna semena, predvsem sezam, laneno, bučno in sončnično seme.
  10. Pijte veliko vode, lahko pa si privoščite tudi kavo in čaj brez sladkorja.

Česa ne smemo jesti?

S svojega jedilnika izločite vse vrste sladkorja: med, sladko sadje, suho sadje, mleko, kvas in vse vrste plesni (siri, gobe). Odpovejte se pšenici in pšeničnim izdelkom, svinjskemu mesu, ocvrtim jedem, alkoholu, sladkanim pijačam ter oreščkom.

Med čiščenjem organizma telo potrebuje več časa za počitek. Spite vsaj osem ur na dan in se izogibajte fizičnim naporom. Vzemite si čas za sprostitev. Odlične so masaže, še posebej koristni so kozmetični postopki, ki pospešujejo izločanje strupov. Koristno je jutranje suho ščetkanje kože.

Kmalu boste občutili blagodejno spremembo. Vaše počutje se bo izboljševalo iz dneva v dan. Da pa bi kandido resnično izkoreninili, potrebujete od dva do štiri mesece. Če vam v tem času takšno življenje postane všeč, se nikar ne trudite s spremembami. Tudi brez sladkorja lahko živite, in to zelo dobro!

Preberite še: