14-dnevna dieta ljubljanskega UKC

Dieta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v dveh tednih obljublja kar devet kilogramov manj. Tisti, ki so jo preizkusili, zatrjujejo, da so v dveh tednih namesto devetih v resnici izgubili od pet do šest kilogramov. A dieta obljublja uspeh le tistim, ki se je bodo dosledno držali vsak dan in se vsaj 40 minut na dan aktivno gibali.

Dietologinja mag. Marjetka Škorja iz UKC Ljubljana pravi, da dieta z vsakodnevnim gibanjem zagotavlja hitro izgubo odvečnih kilogramov, ker vsebuje malo ogljikovih hidratov, po sestavi obrokov pa je precej raznolika. Vendar stroka, poudarja mag. Škorja, še vedno zagovarja počasnejše, dolgoročnejše in predvsem bolj zdravo izgubljanje odvečne teže, ki vodi do trajnejših uspehov.

UKC dieta je učinkovita, ker vsebuje malo ogljikovih hidratov.
UKC dieta je učinkovita, ker vsebuje malo ogljikovih hidratov.

Dieta ljubljanskega UKC je sedemdnevni prehranjevalni načrt, ki ga je treba v dveh zaporednih tednih ponoviti. Ne zahteva stradanja, ampak le disciplino in upoštevanje treh dnevnih obrokov, ki so določeni z vrsto hrane, a količinsko neomejeni.

Seveda dieta priporoča, da je tri dnevne obroke bolje razdeliti na vsaj pet manjših obrokov na dan, torej vključno z dopoldansko in popoldansko malico, ki vsebujeta sadje ali zelenjavo.

Najbrž je UKC dieta od drugih mikavnejša tudi zato, ker v obrokih dovoljuje zelenjavo in sadje v poljubnih količinah, pa tudi zaradi poljubne velikosti zrezkov, ki naj bi bili zaradi manjše kaloričnosti pečeni na žaru. Dieta svetuje, da odvečne kilograme in strupene snovi iz telesa med hujšanjem odplaknemo vsaj z dvema litroma vode na dan.

Za še več podobnih člankov spremljaj našo Facebook stran: klikni tukaj!

Prvi dan:
Za zajtrk si privoščite kavo brez sladkorja. Dobra novica je, da je lahko popijete, kolikor želite. Za kosilo sta predvideni dve kuhani jajci, zraven pa kuhana špinača ali brokoli. Večerja: biftek oz. velik zrezek na olju, zraven pa skleda zelene solate.

Zrezek s solato. Foto: The Guardian
Večerja prvi dan: zrezek s solato. Foto: The Guardian

Drugi dan:
Za zajtrk zopet kava brez sladkorja, zraven pa tokrat pride še žemljica. Za kosilo si lahko privoščite en velik zrezek, zeleno solato in poljubno vrsto sadja. Večerja: kuhana šunka v neomejenih količinah.

Tretji dan:
Zajtrk je enak kot drugi dan – nesladkana kava in žemlja. Kosilo je sestavljeno iz dveh kuhanih jajc, zelene solate in enega paradižnika. Za večerjo si lahko zopet privoščite šunko, zraven pa še zeleno solato.

Četrti dan:
Zajtrk enak kot drugi in tretji dan. Za kosilo pojejte kuhano jajce, 10 dag sira, kuhano repo in korenje. Korenje lahko nadomestite z brokolijem. Za večerjo sadje in jogurt.

Sadje z jogurtom. Foto: dailyperricone
Večerja četrti dan: sadje z jogurtom. Foto: dailyperricone

Peti dan:
Zanimiv zajtrk – repa, korenje ali brokoli z limono ter nesladkana črna kava. Za kosilo si privoščite ribo na žaru in en paradižnik. Večerja je sestavljena iz enega zrezka in zelene solate.

Šesti dan:
Za zajtrk nesladkana črna kava in žemlja. Kosilo je piščanec na žaru. Večerja sestoji iz brokolija oz. korenja, repe in dveh kuhanih jajc.

Sedmi dan:
Namesto kave si za zajtrk privoščite nesladkan čaj z limono. Za kosilo vam pripada zrezek na žaru in sadje po izbiri. Večerja pa je tokrat karkoli iz zgoraj navedenega jedilnika.

Dieto izvajamo dva tedna, kar pomeni, da osmi dan zopet jemo, kar je zgoraj napisano pod prvi dan. Med dieto se poleg zgoraj navedenih tekočin pije le navadna voda.

Po štirinajstih dneh začnite z navadno prehrano.