Vprašaj Iris: Njegova mama se vtika v najino zvezo

Oglej si galerijo
1 Fotografije
mama-se-vtika2
Vprašaj Iris: Njegova mama se vtika v najino zvezo
mama-se-vtika2

S partnerjem že pet let živiva skupaj. Nimava otrok, ker imava premajhno stanovanje in se še nisva odločila za ta korak. Njegova mama se ves čas vmešava v najin odnos. Hoče imeti vnuke in pričakuje, da bova živela po njenih pravilih. On jo upošteva, po službi hodi k njej na kosilo, če imam jaz drug delovni čas in ne morem skuhati. Moti me, da se partner preveč podreja mami, bolj posluša mamo kot mene. Zdi se mi, da bi moral najin odnos rasti, ampak on se vrača k mami. Kako naj mu povem, da mi to ni všeč?
Nina

Draga Nina!

Nekateri ljudje v dolgoletnih zvezah v partnerjevih starših najdejo oporo in prijatelje, ki so jim skoraj tako blizu kot lastni starši. Za druge pa se zdi, da se morajo prav boriti za obstoj razmerja in tekmovati s partnerjevimi starši za naklonjenost in pozornost. Da se v lastnem razmerju počutiš kot druga violina, je res neprijetno in slab recept za zvezo, ki naj bi bila uspešna na dolgi rok.

Izgleda, da tvoj partner še ni pretrgal popkovine in zaživel kot samostojen človek. Z občasnimi obiski pri starših, s katerimi se dobro razumemo, ni nič narobe, saj gre za prijetno druženje in povezovanje družinskih članov. Vendar se zdi, da sta življenji tvojega partnerja in mame kar preveč prepleteni. Poleg tega se z zahtevo po vnukih (posredno ali celo neposredno?) vtika tudi v tvoje življenje in odločitve, ki so le vajine.

Sprašuješ, kako mu povedati, da ti situacija ne ustreza. Najbolje, da mu poveš prav tako, kot si napisala, z enakimi besedami: da se ti zdi, da bolj posluša mamo kot tebe, in da si želiš, da bi vajin odnos rasel, namesto tega pa očitno bolje uspeva njegov odnos z mamo. Za to, da bo manj upošteval mamo in več tebe, se bo moral odločiti sam, ti tega ne moreš narediti namesto njega. Da, nekateri s silo dosežejo takšno spremembo tako, da partnerju postavijo ultimat: jaz ali mama. A ko pride tako daleč, sta zveza in medsebojno spoštovanje ponavadi že precej trhla in partnerja se slej ko prej razideta.

Njegova mama se vtika v vajino zvezo, ker želi zanetiti prepir in dramo, ki bi partnerja oddaljila od tebe in ga pripeljala nazaj k njej, da bi spet bil njen mali sinček. Ne spuščaj se v prerekanje z njo, nisi ji dolžna razlagati, zakaj si se v življenju odločila tako ali drugače, in dokazovati svoj prav, saj tvojih stališč nikoli ne bo sprejela.

Želiš si partnerja, ki bi te postavljal na prvo mesto, in prav imaš. Če se tvoj partner ne spremeni, ne bodi nezadovoljna z njim do konca življenja, ampak zberi pogum in obrni nov list v svojem življenju. Srečno!

 

Iris

Iris bralkam in bralcem enaA Lifestyle vsak četrtek svetuje glede najrazličnejših življenjskih težav in težavic. Vprašanje za Iris lahko pošljete povsem anonimno preko obrazca na tej strani.