Vprašaj Iris: 90-letna soseda tuli, da sem k****

Oglej si galerijo
1 Fotografije
soseda
Vprašaj Iris: 90-letna soseda tuli, da sem k****
soseda

Sem študentka v Ljubljani, ki se boji iti domov ker 90-letna nora soseda tolče po vratih, tuli, da smo ukradli dežnik, in da sem k****. Kaj naj naredim? To stanovanje je na fantastični lokaciji, z vsem ostalim sem zadovoljna, ampak groza me je, da grem domov ker ne vem, kaj me čaka.
Sandra

Draga Sandra!

Naš dom naj bi bil varno zavetje in prostor, kjer se počutimo najbolj udobno in sproščeno na svetu. Kakovost in užitek našega bivanja doma lahko skrhajo že občasni dejavniki, kot je zgornji sosed, ki se ob dveh zjutraj neuvidevno do našega spanca odloči za sesanje celega stanovanja. Da čutiš strah prav vsakič, ko se vračaš domov, pa je res grozno.

Ker je soseda že tako v letih, si težko predstavljam, da bi to počela zaradi zlobe. Pogosto ljudje zaradi demence in drugih bolezni, ki jih s seboj prinese starost, niso več zmožni skrbeti zase. Nekateri izgubljajo stik z realnostjo, preveva jih paranoja, mislijo, da jim naključni ljudje želijo storiti nekaj hudega.

Običajno skrb za starostnike s takšnimi težavami prevzamejo sorodniki. Predvidevam, da si v najemu, zato ti predlagam, da se najprej pogovoriš z lastnico oz. lastnikom stanovanja. Naj njeni sorodniki izvedo, da s sosedo ni vse v redu in da potrebuje pomoč. Vsekakor se izogibaj pogovoru s sosedo, ker te verjetno ne bo razumela in bo v strahu še bolj prepričana, da ji hočete ti in tvoji sostanovalci škodovati. Zaradi nadlegovanja, kot je tolčenje po vratih, lahko pokličete tudi policijo.

Če soseda nima sorodnikov, ki bi lahko poskrbeli zanjo, bo pravi naslov center za socialno delo. Vendar naj se s tem, če želi, ukvarja lastnik stanovanja. Zate kot podnajemnico bi bilo veliko lažje, da si poiščeš sobo v drugem stanovanju. Menim namreč, da je občutek miru v lastnem domu več vreden kot fantastična lokacija. Še vedno seveda lahko iščeš sobo v istem delu mesta in kdo ve, morda boš našla kaj, kar ti še bolj ustreza.

Pobrskaj po Facebook skupini Stanovanjce, stanovanjce, kje si?, kjer je vsak dan objavljenih kar nekaj oglasov za sobe v stanovanjih v Ljubljani. Srečno!

Iris

Iris bralkam in bralcem enaA Lifestyle vsak četrtek svetuje glede najrazličnejših življenjskih težav in težavic. Vprašanje za Iris lahko pošljete povsem anonimno preko obrazca na tej strani.