Ljubitelji mačk, pozor: japonski otok, ki bo postal vaša sanjska počitniška destinacija!

Mačke so skrivnostna bitja, ki so kljub svoji muhavosti osvojila srca mnogih. Če mednje sodite tudi sami, se boste verjetno strinjali, da je prav mačja družba najboljša družba. In če ste ob tem začeli nevede prikimavati, vas bo zagotovo navdušila misel na svet, v katerem bi bilo mačk kar šestkrat več kot ljudi!

(foto: goinjapanesque.com)
(foto: goinjapanesque.com)

Turisti z vsega sveta želijo obiskati Mačji otok

Takšen svet sicer (žal) ne obstaja, zato pa je po drugi strani še kako resničen otok Tashirojima, kjer je razmerje med mačkami in ljudmi 6 : 1. V prid mačk, seveda. Otok, ki ga nekateri imenujejo kar Mačji otok, postaja prava turistična atrakcija, a domačini, tako človeški kot mačji, se za zdaj še uspešno branijo pred pretiranim navalom turistov.

(foto: atlasobscura.com)
(foto: atlasobscura.com)

To pa seveda še ne pomeni, da je obisk otoka nemogoč. Z nekaj vztrajnosti in odločnosti se lahko na tem malem koščku sveta, obdanem s Pacifiškim oceanom, že kmalu znajdete tudi sami!

Mačke kot prinašalke sreče

Na Japonskem je sicer mogoče najti kar nekaj “mačjih otokov”, vendar velja prav Tashirojima za najpomembnejšega. Večina prebivalcev otoka, ki jih je danes le še slabih 100, je starejših od 65 let, zato vse kaže, da bo otok že v bližnji prihodnosti povsem neposeljen … če govorimo o ljudeh.

Po drugi strani pa ni videti, da bi imele mačke kakršne koli težave z rodnostjo in s staranjem populacije. To so namreč večinoma potepuške mačke, zato si praktično nihče ne prizadeva za njihovo sterilizacijo ali kastracijo.

(foto: atlasobscura.com)
(foto: atlasobscura.com)

Obenem pa mnogim prebivalcem otoka pravzaprav ustreza vsaj nekaj živahnejše družbe. Še posebej, ker obstaja na Japonskem dolga tradicija povezovanja mačk s prinašanjem sreče. Glede na to, da je leta 2011 otok Tashirojima prizadel cunami, ki pa ni zahteval nobenega življenja, ne človeškega ne mačjega, morda vendarle ne gre le za malce naivno vraževerje.

Kako do otoka?

Čeprav so lahko turisti, ki otok obiščejo predvsem zaradi mačk, za prebivalce precej moteči, pa po drugi strani prinašajo denar. Tako so našli kompromis. Iz mesta Ishinomaki do otoka Tashirojima dnevno vozita dva trajekta, ki na krov sprejmeta največ 30 turistov. Tako je odveč skrb, da bi se porušilo “naravno ravnovesje” na otoku.

(foto: atlasobscura.com)
(foto: atlasobscura.com)

Če vas pot po naključju zanese na ta nenavaden japonski otok, si morate vsekakor ogledati t. i. mačje svetišče, ki naj bi ga postavil neki ribič, potem ko mu je mačka rešila življenje. Prav okoli tega svetišča se mačke danes najpogosteje zbirajo, pogosto tudi v želji, da bi jim turisti namenili nekaj hrane in pozornosti. Navsezadnje tudi živali, naj bodo še tako zelo skrivnostne, v osnovi potrebujejo zelo podobne stvari kot ljudje …

Karmen

Ljubiteljica dolgih knjig in še daljše kave. Ne brani se niti dolgega spanca. Z eno nogo že trdno zasidrana v odraslem svetu, a še vedno v iskanju čudežnih kroglic pregelk. Upa, da bodo, če jih odkrije, primerne tudi za vegane. Ko jo branje utrudi, napoči čas za pisanje. Verjame v moč jezika. Med njena najljubša potovanja tako spadajo tista, ki so se odvila "zgolj" v domišljiji.