Jej, moli … potuj: filmi, po katerih boste želeli vzeti pot pod noge

Včasih je scena tista, ki postane glavna zvezda filma. V nekatere filme se zaljubimo predvsem zaradi lokacije, kjer so posneti. Takšni filmi v nas pogosto vžgejo tisto iskrico, ki nas nagovarja, da bi enostavno pozabili na svoje vsakodnevne obveznosti in se odpravili raziskovat tuje kraje. Kdove, morda pa tam tudi na nas čaka srečen konec …

Moja Afrika (Out of Africa, 1985)

(foto: angama.com)
(foto: angama.com)

Ljubitelji klasike boste zagotovo uživali ob (ponovnem?) ogledu filma Moja Afrika, v katerem nas Meryl Streep in Robert Redford popeljeta na nepozabno popotovanje po Keniji. Pokrajina, ki združuje prostrane planjave, temačne gozdove in zelene gričke, vas bo v hipu očarala, za poseben pridih eksotike pa poskrbijo safariji.

To je film, ob katerem so že mnogi začutili neustavljivo željo, da se podajo na raziskovanje Afrike oziroma Kenije. Še posebej veliko zanimanja je privabil kenijski narodni park Maasai Mara, kjer je mogoče živali opazovati v njihovem naravnem habitatu.

Pod toskanskim soncem (Under the Tuscan Sun, 2003)

(foto: sky.com)
(foto: sky.com)

Film Pod toskanskim soncem je prava izbira za vse nepoboljšljive romantike, ki verjamete, da “živela sta srečno do konca dni” ni le fraza. Kot nakazuje že sam naslov, se film dogaja v čarobni Toskani, kamor se zateče Diane Lane v vlogi Frances Mayes. Film nas opominja, da ni nikoli prepozno, da najdemo ljubezen, obenem pa tudi na to, da se lahko zaljubimo tudi v svet, ki nas obdaja!

Ujeti tatu (To Catch a Thief, 1955)

(foto: bfi.org.uk)
(foto: bfi.org.uk)

Glavna zvezda filma Ujeti tatu je zagotovo Azurna obala, čeprav Cary Grant in Grace Kelly ne zaostajata veliko. Pomenljivo je že dejstvo, da je Grace Kelly že kmalu po tem, ko je bil film posnet, obesila svojo kariero na klin in se preselila prav na francosko riviero.

Jej, moli, ljubi (Eat, Pray, Love, 2010)

Verjetno je film Jej, moli, ljubi, posnet po izjemno uspešni knjigi, tisti, ki je k potovanju nagovoril daleč največ ljudi. Začeti življenje skoraj povsem na novo se zdi za večino ideja, ki je precej strašljiva, zato iščejo pogum tudi v filmih.

(foto: filmapia.com)
(foto: filmapia.com)

V filmu Jej, moli, ljubi nam Julia Roberts kaže, da se drzne odločitve obrestujejo. Kot Liz Gilbert jo spremljamo na poti od Italije do Indije in na koncu do Balija. Čeprav v tem primeru v realnosti ni bilo srečnega konca, pa morda to ne drži pri tistih, ki so se odpravili po poteh filma. Morda se jim je na tej poti celo uspelo ponovno zaljubiti, čeprav morda “le” vase.

Pred zoro (Before Sunrise, 1995)

(foto: moma.tumblr.com)
(foto: moma.tumblr.com)

Mlad Američan na vlaku sreča francosko študentko in jo prepriča, da z njim izstopi na Dunaju. Nato sledi nepozabna noč in morda še bolj nepozabna podoba Dunaja, ki zablesti v vsem svojem sijaju. Kaj vse se lahko zgodi v eni sami noči, v enem samem mestu? Film Pred zoro odgovarja na vsa vaša vprašanja!

Karmen

Ljubiteljica dolgih knjig in še daljše kave. Ne brani se niti dolgega spanca. Z eno nogo že trdno zasidrana v odraslem svetu, a še vedno v iskanju čudežnih kroglic pregelk. Upa, da bodo, če jih odkrije, primerne tudi za vegane. Ko jo branje utrudi, napoči čas za pisanje. Verjame v moč jezika. Med njena najljubša potovanja tako spadajo tista, ki so se odvila "zgolj" v domišljiji.