Recept za osvežujoč aperitiv, s katerim boste očarali goste

Načrtujete praznovanje posebnega dogodka in ne veste, s čim bi presenetili povabljence ter tako poskrbeli, da bi si zabavo zapomnili za kar nekaj časa? Morda želite pripraviti romantično večerjo zase in za svojega partnerja, a se bojite, da bi bila na koncu preveč podobna vajini vsakodnevni rutini?

Aperitiv, ki ga lahko pripravite sami, je rešitev za vse opisane in še mnoge druge situacije. Z njim lahko vsak obrok spremenite v nekaj posebnega in doma poskrbite za pridih glamurja.

(foto: pinterest.com)
Poseben aperitiv lahko še tako običajen obrok spremeni v nepozabno doživetje (foto: pinterest.com)

Počasno napredovanje proti vrhuncu

V osnovi je aperitiv namenjen vzpodbujanju apetita. Ideja je, da naj bi aperitiv poskrbel, da nam jedi, ki bodo postrežene, precej bolj teknejo. Če se takoj lotite glavne jedi, je doživetje zagotovo precej drugačno, kot če je obrok sestavljen tako, da proti njej napredujete počasi in z užitkom. Navsezadnje je prav pričakovanje tisto, v čemer pogosto najbolj uživamo.

(foto: ediblecommunities.com)
Kombinacija alkohola in svežine citrusov poskrbi za navdušenje (foto: ediblecommunities.com)

Zakaj torej ne bi pripravili osvežujočega aperitiva, s katerim boste razvajali svoje goste in sebe? Glavna sestavina aperitivov je sicer alkoholna pijača, a zaradi limone je aperitiv, ki vam ga predstavljamo, nekoliko lahkotnejši. Zaradi sveže note bo zagotovo všeč tudi tistim, ki sicer ne marajo okusa alkohola. Aperitiv postrezite v primernih kozarcih, saj bo tako učinek še lepši.

Sestavine

Za približno 1 liter aperitiva potrebujete:

  • 2 limoni,
  • 750 mililitrov sladkega belega vina,
  • 2 decilitra vodke,
  • 125 gramov sladkorja
  • pol stroka vanilije.

Navodila za pripravo

S pomočjo lupilca za krompir olupite obe limoni, da dobite dolge, tanke rezine lupinice. Eno od limon nato narežite na četrtine. V čistem steklenem kozarcu zmešajte vino, vodko, sladkor, vaniljo, koščke limonine lupinice in koščke limone.

(foto: canalblog.com)
Pijača lahko ob primernem shranjevanju zdrži kar nekaj mesecev (foto: canalblog.com)

Kozarec nato postavite na hladno, temno mesto in ga pustite tam štiri dni. Občasno premešajte, da se bo sladkor lažje raztopil. Aperitiv nato precedite in ga prelijte v čisto steklenico, ki jo zaprite z zamaškom. Na hladnem lahko aperitiv tako počaka približno pol leta.

Karmen

Ljubiteljica dolgih knjig in še daljše kave. Ne brani se niti dolgega spanca. Z eno nogo že trdno zasidrana v odraslem svetu, a še vedno v iskanju čudežnih kroglic pregelk. Upa, da bodo, če jih odkrije, primerne tudi za vegane. Ko jo branje utrudi, napoči čas za pisanje. Verjame v moč jezika. Med njena najljubša potovanja tako spadajo tista, ki so se odvila "zgolj" v domišljiji.