Lubenice – kraljice poletne prehrane

Iz lubenice lahko pripravimo številne okusne poletne jedi.

V poletnih dneh lahko vročino preganjamo tudi s premišljeno izbrano hrano. Eden tistih sadežev, ki vam bo pomagal pri ohlajanju, poteg tega pa bo vašemu telesu zagotovil tudi nekatere koristne sestavine, je tudi lubenica. In kako to okusno sadje uporabimo v poletni prehrani?

Lubenica je zaradi prijetnega okusa in osvežitve, ki jo ponuja, priljubljen poletni sadež. Ste lubenico do slej ponujali le narezano na manjše koščke? Za vas pripravljamo nekaj nasvetov, kako lahko to slastno sadje pripravite tudi na drugačne načine in tako presenetite svoje bližnje ter prijatelje.

Lubenico lahko pripravimo na različne načine.
Lubenico lahko pripravimo na različne načine.

Sok lubenice lahko uporabite za pripravo lubeničinega napitka. Narezanim koščkom lubenice, ki ste jim odstranili koščice, dodate malo soka limone ali limete ter zmešate v mešalniku. Tekočino lahko nato prelijteo s hladno vodo in po želji tudi sladkate.

Ljubitelji solat lahko poskusite tudi okusno solato, v katero poleg manjših koščkov očiščene lubenice dodate še koščke melone in narezanega paradižnika, za boljši okus pa še liste mete in katerega od solatnih prelivov.

Poleti pa prijajo tudi hladne juhe. Takšno lahko pripravite iz očiščenih koščkov lubenice, ki jih zmeljete tako, da bodo postali kot gost pire. Poleg tega boste potrebovali še kumare in paprike. Oprane kumare olupite, po dolgem prerežite na polovico in odstranite semena. Kumarice in paprike nato narežite na manjše koščke. Lubeničin pire prelijte v dovolj veliko posodo, dodajte koščke kumare in paprike ter pustite, da juha vre približno četrt ure. Nato jo dodobra ohladite in servirate.

Dober tek!